Organizator:

Od pola do butelki

Podziel się

Alkohole Podole Wielkie powstają w miejscowości o tej samej nazwie, w tradycyjnej, rodzinnej gorzelni rolniczej o ponad 160 letniej historii.

Są nieodłączną częścią istniejącego tu 500 lat gospodarstwa. Cały proces tworzenia odbywa się w jednym miejscu w myśl idei „od pola do butelki” – od posiania zbóż i posadzenia ziemniaków, do ręcznego zabutelkowania i zaetykietowania butelek z gotowym destylatem.

Destylaty z Podola Wielkiego powstają na przekór dążeniu białych alkoholi do neutralności. Stosując surowce najwyższej jakości i destylując w wykonanej na specjalne zamówienie miedzianej kolumnie udało nam się zachować smak surowca w finalnym produkcie. Takie podejście do destylacji owocuje zmiennością smaku w zależności od roku, pola czy odmiany ziemniaków i zbóż. Dlatego nasze alkohole są rocznikowe, a filozofia ich produkcji analogiczna do francuskiego terrior.