Organizator:

Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo

Podziel się

Wydarzenie kierowane jest w szczególności do osób związanych z branżą piekarską, a więc do zawodowych piekarzy oraz cukierników, a także do uczniów szkół zawodowych o profilu piekarskim i cukierniczym. Sercem Forum Piekarskiego- Zdrowe Pieczywo będzie zlokalizowana na terenie ekspozycji targów POLAGRA profesjonalna przestrzeń piekarska, w której odbywać się będą przede wszystkim pokazy mistrzów piekarnictwa. Podzielą się oni swoim know-how, którego efektem są wysokiej jakości wyroby piekarskie, a same prezentacje rzemiosła wsparte będą solidną dawką informacji na temat odpowiedniego doboru składników, technologii, jak i samej roli pieczywa w diecie człowieka. Jak wskazują organizatorzy, taka formuła wydarzenia ma na celu umożliwić nie tylko transfer wiedzy pomiędzy zawodowcami, ale przede wszystkim ma stanowić okazję do podniesienia kwalifikacji dla uczniów szkół zawodowych i techników kształcących się w zawodzie piekarza. Forum ma na celu również promocję samego zawodu piekarza, który niestety dziś przeżywa kryzys.

W ramach Forum Piekarskiego – Zdrowe Pieczywo, obok pokazów piekarskich, planowane są także wykłady na temat zdrowego odżywiania się bez rezygnacji ze spożywania pieczywa, bo jak się okazuje diabeł tkwi w szczegółach, a chęć pozbycia się nadplanowych kilogramów wcale nie musi oznaczać rezygnacji z chrupiących bułeczek. Taki zastrzyk wiedzy w połączeniu pysznymi wypiekami powstającymi każdego dnia podczas Forum, niewątpliwie rozbudzi apetyt na polskie, pełnowartościowe pieczywo u wszystkich gości targowych i pozwoli na obalenie mitów związanych z pieczywem.

Organizatorami są Wielkopolskie Koło Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Cech Cukierników i Piekarzy.

Program:

Poniedziałek, 4 października

Gościem specjalnym forum będzie Paweł Ciążyński – mistrz piekarski, cukierniczy, który zajął 2. miejsce w finale Krajowych Eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie w 2014 r . W latach 2014 i 2015 triumfował w konkursie na rzeźbę piekarską. Otrzymał też najważniejsze nagrody publiczności w konkursach na rzeźbę piekarską i cukierniczą. Jest też laureatem wielu innych konkursów.

Wtorek, 5 października
Spotkanie z Przemysławem Koperskim, który przez ostatnie dwie dekady był wielokrotnie nagradzany za swoją działalność. W uznaniu wybitnych zasług dla rzemiosła oraz małej i średniej przedsiębiorczości, w roku 2014 odebrał najwyższe wyróżnienie w rzemiośle – Odznakę Honorową „Szabla Kilińskiego” nadaną przez Zarząd Związku Rzemiosła Polskiego.

Środa, 6 października

Prezentacja umiejętności uczniów Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu, który pokażą wypiek pieczywa maślanego (chałki zdobne, rogale, plecionki), fit kanapki i zaprezentują jak przygotować zdrowe śniadanie i przekąski dostarczające niezbędnych wartości odżywczych organizmowi. Prezentacja będzie przy tym atrakcyjna wizualnie.

Projekt finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.